5 Aralık 2015 Cumartesi

MANTOLAMA MODELLERİ


Mantolama kelimesini inşaat sektöründe olan herkes az ya da çok bilirler ama genel olarak mantolama kelimesinin anlamı ve nerede kullanıldığı sorularının net anlaşılır bir şekilde cevap vermeye çalışacağız sonrasında ise mantolama modelleri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Öncelikle mantolama kelimesinin anlamı nedir dersek, Mantolama kelimesi;  Binanızı ısı yalıtımı konusunda sıcaklığa ve soğuğa karşı koruması anlamına gelmektedir. Yani bir diğer tanımı ile ısı yalıtımı yapılmasını sağlamaktadır. Mantolama ürünlerinin ısı yalıtımı yapmasını sağlayan nelerdir ve bu köpükle nasıl yapabiliniyor ona bir göz atalım isterseniz.
Mantolama ürünleri Eps denen sert köpüklerden yapılır. Bu eps köpüklerin ham maddesi petrol olup termostaptik kapalı gözeneklidir. Sert köpüklerin kapalı gözenekli olmasına neden olan ise pentan gazıdır. Bu gaz sayesinde işlem süresi içerisinde kısa bir sürede havayla yer değiştirir ve içerisinde durgun havalar hapsolmuş olur. Bu sayede hava transferleri önlenir ve ısı yalıtımına katkı sağlanmış olur.
Ülkemizde kullanılan diğer Isı yalıtımı malzemelerinden kat be kat daha iyi bir ısı yalıtımı sağladığı testlerle sonuçlanmış bir üründür.
Peki Eps sert köpükler nasıl tam anlamıyla bu işlem sonrasında ısı yalıtımı sağlarlar mı? Üzgünüm ama sadece bu işlem ısı yalıtımı için yeterli değildir. Üzerinde Eps köpük için özel sıva kullanılarak bu işlemi tam anlamıyla sağlamaya yaklaşmış oluyoruz.
Peki bu sıva işleminden sonra mı Eps köpükler yani mantolama malzeme modelleniyor sorusuna geçersek hayır. Mantolama modelleri Eps köpük malzemeleri kesildikten sonra ham şeklindeyken baskı makinelerinde şekil aldıktan sonra sıvama veya püskürtme yöntemi ile son aşamadan geçerler.
Uygulaması kolay ve ısı yalıtımında bu aşama da katkı sağlayan mantolama modelleri hayatımıza farklı bir yerden giriş yaparlar.





1 yorum: